Karczma
Sercem Kocierz Resort jest karczma. Wspólne spotkania przy stole budują relacje, zacieśniają więzi. To, co nas wyróżnia to góralska atmosfera – jest ciepło, przytulnie i niezwykle klimatycznie.
W zimne wieczory ogrzejesz się przy palenisku, latem wypijesz kawę na tarasie widokowym, w weekend posłuchasz góralskiej muzyki na żywo. Wszystko to, w towarzystwie menu, które nawiązuje do regionu Beskidów, lecz w którym nie brakuje również autorskiej nuty naszego szefa kuchni.
Spiżarnia Kocierz z regionalnymi alkoholami
Sala zabaw z figloparkiem
Przyjaźni futrzakom
Taras widokowy
Sezonowe propozycje
Sałata z pieczonym burakiem,
gruszką gotowaną w winie, delikatnym musem z gorgonzoli i koziego sera, skropiona sosem winegret na bazie musztardy francuskiej
Pasztet z dziczyzny
z musem z dojrzałej śliwki węgierki, podany z leśnymi grzybami i kwaszonymi warzywami
Krem chrzanowy
z czosnkiem i kalafiorem, podany z chrupiącym chipsem z boczku i jajkiem w koszulce
Krem z pieczonej dyni
i warzyw korzeniowych z dodatkiem rokitnika
Pierogi u nas lepione
z dziczyzną i maślakami, polane masełkiem z cebulą i czosnkiem
Noga z gęsi
nadziewana jesiennymi owocami (jabłkiem, gruszką i śliwką), podana z puree ziemniaczanym, kapustą czerwoną i kalarepą marynowaną z cebulą
Filet z kaczki
z chrupiącą zapiekanką ziemniaczaną, puree z dyni i sosem demi-glace
Polędwiczka z dzika
z domowymi plackami ziemniaczanymi i sosem kurkowym
Obłędnie czekoladowa tarta
na kruchym cieście, podana z malinami musem z twarożku i mascarpone
Dojrzałe śliwki na gorąco
z kruszonką piernikową i lodem śmietankowym
Rolada bezowa
z migdałami i pistacjami z musem z mascarpone, twarożku i malin
Na dzień dobry
Kocierska jajecznica
z 3 jaj z dodatkami do wyboru: boczek / cebula / papryka / szczypiorek + bagietka
Śniadanie Drwala
czyli 2 jaja sadzone z grillowanym boczkiem, kiełbaskami, pomidorem, ogórkiem i cebulą, podane z chrupiącą bagietką
Omlet
zapiekany w tortilli z tuńczykiem,
rukolą i pomidorem
2 jajka na grillowanej chałce,
podane ze świeżym szpinakiem, musem z twarogu i awokado
oraz pomidorową salsą z czosnkiem
Płatki owsiane
z sokiem wyciśniętym
z pomarańczy, świeżymi owocami
i wegańskim jogurtem
Na dobry początek
Łoscypek od Tadysa grillowany w boczku, podany na chrupiącej bagietce z konfiturą z czerwonej cebuli i żurawiny
Śledź w salsie z musztardy francuskiej i cebuli marynowanej, podany na ziemniaku pieczonym
Wątróbka podlewana naszą Drelichówką ze śliwką suszoną, szpinakiem i śmietaną / Laureat konkursu Kulinarne Powroty /
Wątróbka duszona z cebulką i jabłkiem, podana na świeżo pieczonej ciabatcie z jajkiem w koszulce i jarmużowym czipsem
Tatar wołowy z dodatkami: czerwoną cebulą, kaparami, pomidorem suszonym, musztardą i parmezanem, sosem kimchi, podany z chlebem z rodzinnej restauracji Na Językach w Kętach
Sałata rzymska z grillowanym kurczakiem, chrupiącym boczkiem, grzankami i sosem cezar
Hummus z ciecierzycy podany z jesiennymi warzywami, pestkami dyni i chrupiącą focaccią
Gorąca micha
Rosół / domowy makaron
Beskidzki żurek z kiełbasą, jajkiem i ziemniakami
Charsznicka kwaśnica na żeberku z ziemniakami
Bulion czosnkowy z serem i koprem, podany z chrupiącymi grzankami ziołowymi
Przegrycha
Kocierska Deska: Boczek / szynka / schab / kiełbasa / łoscypek od Tadysa / ogórek kiszony / smalec / pasztet / chleb
Wegańska Micha: awokado / pomidorki koktajlowe / cebula / papryka / ogórek zielony / oliwa pietruszkowa / kasza jaglana / kabanos wegański / śliwka suszona / żurawina
Sery wędzone od Tadysa: łoscypek / kulki / korbacze / gołki marynowane
Wędliny podsuszane: salami orzechowe / słonina solona / kiełbaski suszone
Pojedz do syta!
Chrupiący kotlet schabowy z kością, podany z ziemniakami tłuczonymi oraz kapustą zasmażaną z boczkiem i cebulą
Kotlet de volaille z puree ziemniaczano-cebulowym oraz buraczkami z jabłkiem i ogórkiem
Golonka wędzona w naszej wędzarni, podana z kapustą zasmażaną, ziemniakami pieczonymi i sosem chrzanowym
Pieczeń wieprzowa sous-vide na purée ziemniaczanym, podana z warzywami korzeniowymi, groszkiem zielonym i sosem własnym
Gołąbek nadziewany czarną soczewicą z warzywami, podany z sosem dyniowo - pomidorowym
Makaron pappardelle z kurkami duszonymi w śmietanie, świeżą pietruszką i parmezanem
Pieczony stek z łososia podany z kaszottem szpinakowym i chrupiącymi warzywami
Pstrąg z pieca z chrupiącymi frytkami i surówką z kiszonej kapusty
Nasze pierogi z mięsem
Nasze pierogi z kapustą i grzybami
Pierogi z twarogiem wędzonym i ziemniakami
Medaliony z polędwicy wołowej z plastrami ziemniaków w skórce, dzikim brokułem i sosem pieprzowym na bazie whisky
Kocierska Decha dla 2-3 osób
pierogi z mięsem / pierogi z kapustą / kotlety mielone / kurczak w boczku / schab z pieczarkami / grillowana karkówka / buraczki z jabłkiem i ogórkiem / frytki / ziemniaki pieczone
Kocierska Decha dla 4-5 osób
pierogi z mięsem / pierogi z kapustą / kotlet schabowy / podudzie z kurczaka / kurczak w boczku / kotlety mielone / golonka / grillowana karkówka / schab z pieczarkami / frytki / ziemniaki pieczone / kapusta zasmażana/ buraczki z jabłkiem i ogórkiem / chrzan / musztarda
Coś na słodko
Gałka najlepszych lodów rzemieślniczych
Szarlotka pełna dojrzałych jabłek, podana z lodami waniliowymi
Obłędne ciasto marchewkowe z kremem serowym, palonym masłem i słonym karmelem
Lody z domowym sosem truskawkowym i świeżymi owocami
Upiekło nam się! Zapytaj obsługę, co mamy dzisiaj
Menu dla dzieci
Pomidorowa / domowy makaron
Rosół / domowy makaron
Filet z kurczaka panierowany / frytki lub ziemniaki / surówka z marchewki i jabłka
Makaron bolognese
Paluszki serowe / frytki / sos ketchupowo-majonezowy
Serowe placuszki na słodko / mus truskawkowy
Przysmak Rysia: naleśniki z serem / konfitura malinowa
Gasimy pragnienie
Kocierska lemoniada 0,4l
Soki świeżo wyciskane
Woda bystrzanka kocierska 0,33l
Sok owocowy 0,25l
Pepsi 0,2l
Mirinda 0,2l
7-UP 0,2l
Tonic 0,2l
Lipton Ice-Tea 0,2l
Cisowianka 0,7l
Dodajemy mocy!
Espresso
Kawa Czarna
Kawa Biała
Kawa Cappuccino
Kawa Latte
Kawa Latte z domowym karmelem
Kawa po irlandzku
Herbata Dilmah Premium T-series
A na lepsze trawienie…
Piwa lane
Kocierska Decha Piwna
Cztery kufle po 125ml, wypełnione naszymi wyjątkowymi piwami lanymi – idealne na degustację!
Kocierskie Pilsiwko
Kocierskie sezonowe
Pszenica z Diabelskiego Młyna
Kocierskie Zerro 0%
Żywiec
Piwa butelkowe
Kocierskie Pilsiwko
Kocierskie sezonowe
Rysiek w pomarańczach
Pszenica z Diabelskiego Młyna
Szczudlarz ze Złotej Górki
Mr Ryszard
Kocierskie Zerro 0%
Regionalne trunki i nasze specjały
Drink Maryny
wódka żurawinowa / blue curacao / sok pomarańczowy
Gęsia Skórka
miodula / cytrynówka / tonic / sok z cytryny
Góralska Łycha
śliwowica / pepsi
Łapa Niedźwiedzia
bimber / wódka Kocierzanka / śliwowica / cytrynówka / sok z cytryny / pepsi
Czarna Koza
nalewka pigwowa / cytrynówka / 7-UP
Dereniówka Kocierska
Wódka Kocierzanka
Miodonka Beskidzka z pieprzem
Miodula staropolska 40%
Podbeskidzka śliwowica 72%
Góralska pieprzówka 37,5%
Góralski Bimber 45%
Nalewka malinowa 21%
Nalewka pigwowa 26%
Beskidzka karafka aronia
Beskidzka karafka czarna porzeczka
Wiśniówka
Cytrynówka
Pigwówka
Gruszkówka
Wódka rzemieślnicza poziomkowa
Wódka torfem wędzona
Gin Owoc Pasji
Nie znalazłeś nic dla siebie?
Wyborowa
Pravda Vodka
Pravda Espresso Vodka
Boonekamp
Gin Tenjaku
Ballantines
Chivas Regal 12 YO
Jack Daniels
Jameson
Ardbeg 10 YO
Glenlivet 12 YO
Martell V.S.
Martell V.S.O.P.
Martell X.O.
Zarezerwuj stolik!
tel: 33 875 06 10
Beskidzka tradycja
Wielu dostawców to okoliczne, często małe przedsiębiorstwa. To zapewnia unikalny smak naszych potraw. Karczma Kocierz to także cykliczne festiwale dań sezonowych, czy dań z dziczyzny, gęsiny i jagnięciny. Bardzo dbamy o to, by czerpać z lokalnej tradycji, dając Wam w zamian przepyszne potrawy, które pachną i smakują regionalnymi ziołami oraz najlepszymi przyprawami.
Taras widokowy
#tutajsiępodziwiawidoki
Najczęstsze pytania
Rezerwacja stolika to nie konieczność, ale zdecydowanie dobry pomysł. Szczególnie w weekendy oraz w sezonie, gości jest bardzo dużo i tylko wcześniejsza rezerwacja da Ci pewność, że nie trzeba będzie czekać na miejsce. Stoliki są przydzielane przez obsługę, nie ma możliwości rezerwacji konkretnych miejsc.
Rezerwacje:
33 875 06 10
karczma@kocierz.pl
Jasne! Przed wejściem znajdziesz miski z chłodną wodą. Jeśli z jakichś powodów, chcesz dostać nową, tylko dla Twojego zwierzaka – nie ma problemu – daj znać naszej obsłudze.
Tarasy otwieramy sezonowo, czyli w okresie od wiosny do jesieni. O ich dostępności danego dnia decyduje jednak obsługa karczmy. Ma no to wpływ kilka czynników, m.in. warunki atmosferyczne czy rezerwacje na wyłączność.
Pewnie, że mamy – nawet całą salę zabaw i to z minifigloparkiem! Wstęp dla naszych Gości jest bezpłatny.
Czas oczekiwania na danie wynosi ok. 30 min. Może on ulec wydłużeniu w przypadku dużego ruchu.
Zarówno w karczmie jak i na tarasach obowiązuje zakaz palenia. Dotyczy on również wszelkiego typu papierosów elektronicznych. Wszystkich palących zapraszamy do specjalnie wydzielonych punktów.