Sercem Kocierz Resort jest karczma. Wspólne spotkania przy stole budują relacje, zacieśniają więzi. To, co nas wyróżnia to góralska atmosfera – jest ciepło, przytulnie i niezwykle klimatycznie.
W zimne wieczory ogrzejesz się przy palenisku, latem wypijesz kawę na tarasie widokowym, w weekend posłuchasz góralskiej muzyki na żywo. Wszystko to, w towarzystwie menu, które nawiązuje do regionu Beskidów, lecz w którym nie brakuje również autorskiej nuty naszego szefa kuchni.
Spiżarnia Kocierz z regionalnymi alkoholami
Sala zabaw z figloparkiem
Przyjaźni futrzakom
Taras widokowy














Poznaj menu sezonowe, którym zabierzemy Cię poza tradycyjne ramy karczmy. To efekt pracy całej załogi - ich inspiracji i kulinarnych wpływów. Tym razem motywem przewodnim jest budząca się do życia natura, połączenie mocno kontrastowych smaków oraz zróżnicowanych struktur. Smakuj, ciesz się jedzeniem, celebruj ten moment.










SPRITZES & COFFEES, czyli włoskie wakacje na Kocierzu! Menu sezonowe autorskich napojów już dostępne! Wszystkie spritze zostały przygotowane na rzemieślniczych nalewkach YOURA SPIRITS/nalewki kraftowe.
Menu
Zielono w garach
Tost z jajkiem w koszulce i sosem holenderskim
Chrupiący tost maślany domowej roboty z zielonymi szparagami, jajkiem w koszulce, pesto z czosnku niedźwiedziego i sosem holenderskim
Tost ze smarowidłem z kaczki
Chrupiący chleb z Piwnicy Rycerskiej* podany ze smarowidłem z kaczki ze Spiżarni Kocierz, kiszonymi warzywami i musem żurawinowym
Krem z pieczonego kalafiora i sera pleśniowego Vegan
Aromatyczny krem z dodatkiem oliwy szczypiorkowej i delikatnie pikantnego sera
Krem z białych szparagów i gruszki Vegan
Delikatny krem w słodko-pikantnym wydaniu: białe szparagi, gruszka, płatki chili
Rolada z kaczki z puree ziemniaczanym i salsą
Soczysta rolada z fileta kaczki nadziewana morelami, orzechami włoskimi, ogórkiem kiszonym i boczkiem, podana z puree ziemniaczanym i salsą paprykową
Grillowane żeberko z warzywami
Żeberko wieprzowe z pieczonymi ziemniakami i grillowanymi warzywami, podane z lekkim wiosennym sosem
Rolada wołowa z kluskami i kapustą
Tradycyjna rolada wołowa podana z czerwoną kapustą i kluskami śląskimi z masłem szczypiorkowym
Filet z sandacza z ziemniakami i puree paprykowym
Pieczony filet z sandacza z puree paprykowym i ziemniakami z pieca
Stek z kalafiora w ziołach Vegan
Pieczony stek z kalafiora z ziołami, podany z ziemniakami z koperkiem, chrupiącymi warzywami i dipem jogurtowym
Połowa kurczaka prosto z pieca z frytkami i surówką
Pieczony kurczak z frytkami, surówką z białej kapusty i domowym sosem słodko-ostrym
Rolada biszkoptowo-bezowa z musem śmietankowym i owocami Vegetarian
Delikatny biszkopt z musem śmietankowym, świeżymi owocami i puszystą bezą
Na dzień dobry
Kocierska jajecznica
z 3 jaj z dodatkami do wyboru: boczek / cebula / papryka / szczypiorek + bagietka
Śniadanie Drwala
czyli 2 jaja sadzone z grillowanym boczkiem, kiełbaskami, pomidorem, ogórkiem i cebulą, podane z chrupiącą bagietką
Omlet
zapiekany w tortilli z tuńczykiem,
rukolą i pomidorem
2 jajka na grillowanej chałce,
podane ze świeżym szpinakiem, musem z twarogu i awokado
oraz pomidorową salsą z czosnkiem
Płatki owsiane
z sokiem wyciśniętym
z pomarańczy, świeżymi owocami
i wegańskim jogurtem
Na dobry początek
Łoscypek od Tadysa grillowany w boczku, podany na chrupiącej bagietce z konfiturą z czerwonej cebuli i żurawiny
Śledź w salsie z musztardy francuskiej i cebuli marynowanej, podany na ziemniaku pieczonym
Wątróbka podlewana naszą Drelichówką ze śliwką suszoną, szpinakiem i śmietaną / Laureat konkursu Kulinarne Powroty /
Wątróbka duszona z cebulką i jabłkiem, podana na świeżo pieczonej ciabatcie z jajkiem w koszulce i jarmużowym czipsem
Tatar wołowy z dodatkami: czerwoną cebulą, kaparami, pomidorem suszonym, musztardą i parmezanem, sosem kimchi, podany z chlebem z rodzinnej restauracji Na Językach w Kętach
Sałata rzymska z grillowanym kurczakiem, chrupiącym boczkiem, grzankami i sosem cezar
Hummus z ciecierzycy podany z jesiennymi warzywami, pestkami dyni i chrupiącą focaccią
Gorąca micha
Rosół / domowy makaron
Beskidzki żurek z kiełbasą, jajkiem i ziemniakami
Charsznicka kwaśnica na żeberku z ziemniakami
Bulion czosnkowy z serem i koprem, podany z chrupiącymi grzankami ziołowymi
Przegrycha
Kocierska Deska: Boczek / szynka / schab / kiełbasa / łoscypek od Tadysa / ogórek kiszony / smalec / pasztet / chleb
Wegańska Micha: awokado / pomidorki koktajlowe / cebula / papryka / ogórek zielony / oliwa pietruszkowa / kasza jaglana / kabanos wegański / śliwka suszona / żurawina
Sery wędzone od Tadysa: łoscypek / kulki / korbacze / gołki marynowane
Wędliny podsuszane: salami orzechowe / słonina solona / kiełbaski suszone
Pojedz do syta!
Chrupiący kotlet schabowy z kością, podany z ziemniakami tłuczonymi oraz kapustą zasmażaną z boczkiem i cebulą
Kotlet de volaille z puree ziemniaczano-cebulowym oraz buraczkami z jabłkiem i ogórkiem
Golonka wędzona w naszej wędzarni, podana z kapustą zasmażaną, ziemniakami pieczonymi i sosem chrzanowym
Pieczeń wieprzowa sous-vide na purée ziemniaczanym, podana z warzywami korzeniowymi, groszkiem zielonym i sosem własnym
Gołąbek nadziewany czarną soczewicą z warzywami, podany z sosem dyniowo - pomidorowym
Makaron pappardelle z kurkami duszonymi w śmietanie, świeżą pietruszką i parmezanem
Pieczony stek z łososia podany z kaszottem szpinakowym i chrupiącymi warzywami
Pstrąg z pieca z chrupiącymi frytkami i surówką z kiszonej kapusty
Nasze pierogi z mięsem
Nasze pierogi z kapustą i grzybami
Pierogi z twarogiem wędzonym i ziemniakami
Medaliony z polędwicy wołowej z plastrami ziemniaków w skórce, dzikim brokułem i sosem pieprzowym na bazie whisky
Kocierska Decha dla 2-3 osób
pierogi z mięsem / pierogi z kapustą / kotlety mielone / kurczak w boczku / schab z pieczarkami / grillowana karkówka / buraczki z jabłkiem i ogórkiem / frytki / ziemniaki pieczone
Kocierska Decha dla 4-5 osób
pierogi z mięsem / pierogi z kapustą / kotlet schabowy / podudzie z kurczaka / kurczak w boczku / kotlety mielone / golonka / grillowana karkówka / schab z pieczarkami / frytki / ziemniaki pieczone / kapusta zasmażana/ buraczki z jabłkiem i ogórkiem / chrzan / musztarda
Coś na słodko
Gałka najlepszych lodów rzemieślniczych
Szarlotka pełna dojrzałych jabłek, podana z lodami waniliowymi
Obłędne ciasto marchewkowe z kremem serowym, palonym masłem i słonym karmelem
Lody z domowym sosem truskawkowym i świeżymi owocami
Upiekło nam się! Zapytaj obsługę, co mamy dzisiaj
Menu dla dzieci
Pomidorowa / domowy makaron
Rosół / domowy makaron
Filet z kurczaka panierowany / frytki lub ziemniaki / surówka z marchewki i jabłka
Makaron bolognese
Paluszki serowe / frytki / sos ketchupowo-majonezowy
Serowe placuszki na słodko / mus truskawkowy
Przysmak Rysia: naleśniki z serem / konfitura malinowa
Gasimy pragnienie
Kocierska lemoniada 0,4l
Soki świeżo wyciskane
Woda bystrzanka kocierska 0,33l
Sok owocowy 0,25l
Pepsi 0,2l
Mirinda 0,2l
7-UP 0,2l
Tonic 0,2l
Lipton Ice-Tea 0,2l
Cisowianka 0,7l
Dodajemy mocy!
Espresso
Kawa Czarna
Kawa Biała
Kawa Cappuccino
Kawa Latte
Kawa Latte z domowym karmelem
Kawa po irlandzku
Herbata Dilmah Premium T-series
A na lepsze trawienie…
Piwa lane
Kocierska Decha Piwna
Cztery kufle po 125ml, wypełnione naszymi wyjątkowymi piwami lanymi – idealne na degustację!
Kocierskie Pilsiwko
Kocierskie sezonowe
Pszenica z Diabelskiego Młyna
Kocierskie Zerro 0%
Żywiec
Piwa butelkowe
Kocierskie Pilsiwko
Kocierskie sezonowe
Rysiek w pomarańczach
Pszenica z Diabelskiego Młyna
Szczudlarz ze Złotej Górki
Mr Ryszard
Kocierskie Zerro 0%
Regionalne trunki i nasze specjały
Drink Maryny
wódka żurawinowa / blue curacao / sok pomarańczowy
Gęsia Skórka
miodula / cytrynówka / tonic / sok z cytryny
Góralska Łycha
śliwowica / pepsi
Łapa Niedźwiedzia
bimber / wódka Kocierzanka / śliwowica / cytrynówka / sok z cytryny / pepsi
Czarna Koza
nalewka pigwowa / cytrynówka / 7-UP
Dereniówka Kocierska
Wódka Kocierzanka
Miodonka Beskidzka z pieprzem
Miodula staropolska 40%
Podbeskidzka śliwowica 72%
Góralska pieprzówka 37,5%
Góralski Bimber 45%
Nalewka malinowa 21%
Nalewka pigwowa 26%
Beskidzka karafka aronia
Beskidzka karafka czarna porzeczka
Wiśniówka
Cytrynówka
Pigwówka
Gruszkówka
Wódka rzemieślnicza poziomkowa
Wódka torfem wędzona
Gin Owoc Pasji
Nie znalazłeś nic dla siebie?
Wyborowa
Pravda Vodka
Pravda Espresso Vodka
Boonekamp
Gin Tenjaku
Ballantines
Chivas Regal 12 YO
Jack Daniels
Jameson
Ardbeg 10 YO
Glenlivet 12 YO
Martell V.S.
Martell V.S.O.P.
Martell X.O.
Wina
RUPPERTSBERGER RIESLING KABINETT MILD
Kolor złocisty – lśniący. W nosie odnajdziemy aromaty jabłka i dojrzałej limonki z lekkim kwiatowym akcentem. W ustach dochodzi smak delikatnej słodyczy podbity brzoskwiniowo – cytrusową owocowością.
ARIONE ALTE MOSCATO D'ASTI
Subtelnie musujące wino o słomkowej barwie, w zapachu aromaty ananasa, liczi oraz miodu. Wino w smaku jest doskonale zbalansowane, owocowe i słodkie. Wino doskonale komponuje się z deserami.
L' Arjolle Equilibre Zero Blanc
Équilibre zéro Viognier Sauvignon to białe wino gronowe pozbawiane alkoholu drogą delikatnej destylacji sous vide w temperaturze 35°C. Jasnosłomkowe wino pełne aromatów owoców egzotycznych. W ustach krągłe i smakowite z wyczuwalną owocowością. Orzeźwiające.
Beavita Prosecco Extra Dry
Odświeżające wino musujące o aromatach czerwonych jagód, jabłka, gruszki i melona w połączeniu z nutami białych kwiatów akacji. W ustach delikatne z muśnięciem owocowej słodyczy.
CAVA FINCA RENARDES BRUT NATURE Organic
Jasnosłomkowy kolor z zielonymi refleksami. Aromaty owocowe (gruszki i białe brzoskwinie), orazkwiatowe, w tle nuty świeżo ściętej trawy. Na podniebieniu żywe, świeże, kremowe, ze zbalansowaną, limonkową kwasowości.
Dom Caudron Champagne Prédiction
Ten szampan powstał jako pierwszy spośród całej gamy win Dom Caudron i w sposób szczególny uwydatnia terroir Passy-Grigny i cechy szczepu. Znakomity jako aperitif, towarzysz długich rozmów. Pasuje do owoców morza, ryb, tart warzywnych, białych mięs, sałatek i lekkich przekąsek.
Face to Face Verdejo
Klasyczny szczep Verdejo niesie intensywny nos o nutach ananasa, banana, cytryny i grapefruita. W smaku półwytrawne o wyraźnej i zbalansowanej kwasowości. Znakomicie nadaje się na aperitif, do sałatek, duszonych warzyw, ryżu, ryb i białych mięs.
Carletto Pinot Grigio
Białe wino wytrawne o jasno-słomkowym kolorze. W nosie aromaty żółtych owoców: jabłko, cytryna, dojrzałe mango. W ustach przyjemnie mineralne, rześkie i zbalansowane.
Equilibre Chardonnay
Wino o pięknej jasnożółtej barwie. Aromaty kwiatów i białych owoców z nutą świeżego masła i orzechów. Bardzo smakowite i pełne.
Ruppertsberger Riesling Kabinett Halbtrocken
To półwytrawne wino ma piękny złotawy kolor, a w nosie silny bukiet owocowy podbity cytrynowym aromatem. W ustach delikatne muśnięcie słodyczy odsłaniające cytrusowo-brzoskwiniowe nuty zbalansowane przyjemną kwasowością.
solaris
Wino z odmiany Solaris jest lekkie, owocowe i świeże. Ma wyraźistą jabłkową nutę. Jest winem lekko ziołowym, z nutą asparagusową, agrestową.
Kono Sauvignon Blanc
Aromaty świeżych cytrusów, liści czarnej porzeczki oraz nut ziołowych. Na podniebieniu odczujemy smaki zielonego jabłka, różowego grejpfruta, słodkiej limonki oraz mineralne nuty doprowadzające nas do świeżej i wytrawnej końcówki. Podawać jako aperitif, lub z rybami, owocami morza czy sałatkami z sosem vinegret.
Domaine Séguinot-Bordet Chablis
Lśniąca, złotożółta barwa z zielonymi refleksami to wizytówka Chablis. Czyste aromaty poprzedzają soczyste smaki zielonego jabłka, cytryny oraz białej brzoskwini. Dojrzałe i rześkie dzięki minerałowym nutom, które towarzyszą w końcówce dobrze zintegrowanej kwasowości.
Cape Atlantic Merlot
W zapachu wyczuwalne czerwone owoce, w tym śliwki. Wino o średniej budowie, w smaku owocowe o dojrzałych taninach. Delikatny gładki finisz. Wino na każdą okazję, szczególnie polecane do cielęciny.
Dalmaso Cabernet
W ustach wyrazista owocowość o intensywnych aromatach czarnych porzeczek, śliwki i fiołków z odrobiną pikantnych przypraw. Miękkie i pełne z zauważalnymi taninami. Uniwersalne czerwone wino. Kuchnia śródziemnomorska, czerwone sosy i mięsa.
Un Mundo Chiquito Malbec
Un Mundo Chiquito to młody Malbec z dużą ilością czerwonych owoców, kolor żywej czerwieni z fioletowymi odcieniami. Zarówno słodkie, jak i orzeźwiające. Dobra struktura, jedwabiste taniny, delikatny owocowy finisz.
Zarezerwuj stolik!
tel: 33 875 06 10
Beskidzka tradycja
Wielu dostawców to okoliczne, często małe przedsiębiorstwa. To zapewnia unikalny smak naszych potraw. Karczma Kocierz to także cykliczne festiwale dań sezonowych, czy dań z dziczyzny, gęsiny i jagnięciny. Bardzo dbamy o to, by czerpać z lokalnej tradycji, dając Wam w zamian przepyszne potrawy, które pachną i smakują regionalnymi ziołami oraz najlepszymi przyprawami.
Taras widokowy
#tutajsiępodziwiawidoki
Najczęstsze pytania
Rezerwacja stolika to nie konieczność, ale zdecydowanie dobry pomysł. Szczególnie w weekendy oraz w sezonie, gości jest bardzo dużo i tylko wcześniejsza rezerwacja da Ci pewność, że nie trzeba będzie czekać na miejsce. Stoliki są przydzielane przez obsługę, nie ma możliwości rezerwacji konkretnych miejsc.
Rezerwacje:
33 875 06 10
karczma@kocierz.pl
Jasne! Przed wejściem znajdziesz miski z chłodną wodą. Jeśli z jakichś powodów, chcesz dostać nową, tylko dla Twojego zwierzaka – nie ma problemu – daj znać naszej obsłudze.
Tarasy otwieramy sezonowo, czyli w okresie od wiosny do jesieni. O ich dostępności danego dnia decyduje jednak obsługa karczmy. Ma no to wpływ kilka czynników, m.in. warunki atmosferyczne czy rezerwacje na wyłączność.
Pewnie, że mamy – nawet całą salę zabaw i to z minifigloparkiem! Wstęp dla naszych Gości jest bezpłatny.
Czas oczekiwania na danie wynosi ok. 30 min. Może on ulec wydłużeniu w przypadku dużego ruchu.
Zarówno w karczmie jak i na tarasach obowiązuje zakaz palenia. Dotyczy on również wszelkiego typu papierosów elektronicznych. Wszystkich palących zapraszamy do specjalnie wydzielonych punktów.