Karczma na Kocierzu
Sercem Kocierz Resort jest karczma. Wspólne spotkania przy stole budują relacje, zacieśniają więzi. To, co nas wyróżnia to góralska atmosfera – jest ciepło, przytulnie i niezwykle klimatycznie.
W zimne wieczory ogrzejesz się przy palenisku, latem wypijesz kawę na tarasie widokowym, w weekend posłuchasz góralskiej muzyki na żywo. Wszystko to, w towarzystwie menu, które nawiązuje do regionu Beskidów, lecz w którym nie brakuje również autorskiej nuty naszego szefa kuchni.
Spiżarnia Kocierz z regionalnymi alkoholami
Sala zabaw z figloparkiem
Przyjaźni futrzakom
Taras widokowy
Sezonowe propozycje
Sałata z pieczonym burakiem,
gruszką gotowaną w winie, delikatnym musem z gorgonzoli i koziego sera, skropiona sosem winegret na bazie musztardy francuskiej
Pasztet z dziczyzny
z musem z dojrzałej śliwki węgierki, podany z leśnymi grzybami i kwaszonymi warzywami
Krem chrzanowy
z czosnkiem i kalafiorem, podany z chrupiącym chipsem z boczku i jajkiem w koszulce
Krem z pieczonej dyni
i warzyw korzeniowych z dodatkiem rokitnika
Pierogi u nas lepione
z dziczyzną i maślakami, polane masełkiem z cebulą i czosnkiem
Noga z gęsi
nadziewana jesiennymi owocami (jabłkiem, gruszką i śliwką), podana z puree ziemniaczanym, kapustą czerwoną i kalarepą marynowaną z cebulą
Filet z kaczki
z chrupiącą zapiekanką ziemniaczaną, puree z dyni i sosem demi-glace
Polędwiczka z dzika
z domowymi plackami ziemniaczanymi i sosem kurkowym
Obłędnie czekoladowa tarta
na kruchym cieście, podana z malinami musem z twarożku i mascarpone
Dojrzałe śliwki na gorąco
z kruszonką piernikową i lodem śmietankowym
Rolada bezowa
z migdałami i pistacjami z musem z mascarpone, twarożku i malin
Na dzień dobry
Kocierska jajecznica
z 3 jaj z dodatkami do wyboru: boczek / cebula / papryka / szczypiorek + bagietka
Śniadanie Drwala
czyli 2 jaja sadzone z grillowanym boczkiem, kiełbaskami, pomidorem, ogórkiem i cebulą podane z chrupiącą bagietką
Grillowana chałka
/ świeży szpinak / mus z twarogu i awokado / 2 jajka poche / pomidorowa salsa z czosnkiem
Maślana chałka
z karmelizowaną gruszką, miodem z Pasieki Łysoń i świeżymi owocami
Płatki owsiane
/ świeżo wyciskany sok pomarańczowy / świeże owoce / wegański jogurt naturalny
Na dobry początek
Grillowany ser od Tadysa w boczku podany na chrupiącej bagietce z konfiturą z czerwonej cebuli i żurawiny
Śledź w salsie musztardy francuskiej/cebula marynowana/ziemniak pieczony
Wątróbka flambirowana Drelichówką / szpinak / śliwka / śmietana - Laureat konkursu kulinarne powroty
Tatar wołowy / jajko przepiórcze / seler naciowy / kapary / pietruszka / szalotka / musztarda / parmezan / grzanki
Kurczak sous vide a’la tatar - siekany kurczak zrobiony metodą sous vide podany z ogórkiem konserwowym, cebulą i pieczarką konserwową, na chrupkim pieczywie
Sałata rzymska / kurczak / boczek / grzanki / sos cezar
Mix chrupiących warzyw /kolorowa marchewka/chrupiąca tortilla/ marynowane tofu / winegret miętowy
Gorąca micha
Rosół / domowy makaron
Beskidzki żurek / kiełbasa / jajko / ziemniaki
Kwaśnica na żeberku / ziemniaki
Słodko-ostry krem z pomidorów podany z zapiekaną kanapką z serem
Przegrycha
Kocierska Deska: Boczek / szynka / schab / kiełbasa /ser górski / ogórek kiszony / smalec / pasztet / chleb
Wegańska micha: awokado / pomidorki koktajlowe / cebula / papryka / ogórek zielony / oliwa pietruszkowa / kasza jaglana / kabanos wegański / śliwka suszona / żurawina
Sery wędzone od Tadysa: łoscypek / kulki / korbacze / gołki marynowane
Wędliny podsuszane: salami orzechowe / słonina solona / kiełbaski suszone
Pojedz do syta!
Chrupiący kotlet schabowy z kością / ziemniaki tłuczone / duszona kapusta z koprem
Kotlet de volaille / puree ziemniaczano-cebulowe / ogórki zielone w śmietanie
Golonka duszona w kocierskim piwie / kapusta zasmażana / chrzan / musztarda
Placki ziemniaczane podane z szarpaną wieprzowiną / marynowana cebula / chipsy z pietruszki
Stek z kalafiora / grillowane warzywa: ziemniaki, marchew, cukinia, rzodkiew / pesto szparagowe
Makaron strozzapreti podany z sosem z pomidorów i bakłażana / z ricottą i orzeszkami pinii
Sum pieczony na maśle podany z duszonymi warzywami: ziemniakiem, boczniakiem, selerem naciowym, imbirem i pomidorem
Pstrąg z pieca / ziemniaczki pieczone / surówka z białej kapusty
Nasze pierogi z mięsem
Nasze pierogi z kapustą i grzybami
Pierogi z twarogiem wędzonym i ziemniakami
Medaliony z polędwicy wołowej / dziki brokuł / plastry ziemniaków w skórce / sos pieprzowy na bazie whisky
Kocierska Decha dla 2-3 osób
pierogi z mięsem / pierogi z kapustą / kotlety mielone / kurczak w boczku / schab z pieczarkami / grillowana karkówka / buraczki z jabłkiem i ogórkiem / frytki / ziemniaki pieczone
Kocierska Decha dla 4-5 osób
pierogi z mięsem / pierogi z kapustą / kotlet schabowy / podudzie z kurczaka / kurczak w boczku / kotlety mielone / golonka / grillowana karkówka / schab z pieczarkami / frytki / ziemniaki pieczone / ogórki zielone w śmietanie / buraczki z jabłkiem i ogórkiem / chrzan / musztarda
Coś na słodko
Najlepsze lody rzemieślnicze / 1 porcja
Nasza szarlotka / lody waniliowe
Panna cotta z musem rabarbarowym
Lody z domowym sosem truskawkowy i świeżymi owocami
Upiekło nam się!
Menu dla dzieci
Pomidorowa / domowy makaron
Rosół / domowy makaron
Filet z kurczaka panierowany / frytki lub ziemniaki / surówka z marchewki i jabłka
Makaron bolognese
Paluszki serowe / frytki / sos ketchupowo-majonezowy
Serowe placuszki na słodko / mus truskawkowy
Przysmak Rysia: naleśniki z serem / konfitura malinowa
Gasimy pragnienie
Kocierska lemoniada 0,4l
Sok świeżo wyciskany z jabłek 0,25l
Sok świeżo wyciskany z pomarańczy 0,25l
Sok świeżo wyciskany z buraków 0,25l
Sok świeżo wyciskany z marchwi 0,25l
Woda bystrzanka kocierska 0,33l
Sok owocowy 0,25l
Pepsi 0,2l
Mirinda 0,2l
7-UP 0,2l
Tonic 0,2l
Lipton Ice-Tea 0,2l
Cisowianka 0,7l
Dodajemy mocy!
Espresso
Kawa Czarna
Kawa Biała
Kawa Cappuccino
Kawa Latte
Kawa mrożona
Syrop do kawy
Kawa po irlandzku
Herbata Dilmah Premium T-series
A na lepsze trawienie…
Piwa lane
Kocierskie Pilsiwko
Kocierskie Kwasimierz
Pszenica z Diabelskiego Młyna
Kocierskie Zerro 0%
Żywiec
Piwa butelkowe
Kocierskie Pilsiwko
Kocierskie Kwasimierz
Rysiek w pomarańczach
Pszenica z Diabelskiego Młyna
Szczudlarz ze Złotej Górki
Mr Ryszard
Kocierskie Zerro 0%
Regionalne trunki i nasze specjały
Drink Maryny
wódka żurawinowa / blue curacao / sok pomarańczowy
Gęsia Skórka
miodula / cytrynówka / tonic / sok z cytryny
Góralska Łycha
śliwowica / pepsi
Łapa Niedźwiedzia
bimber / wódka Kocierzanka / śliwowica / cytrynówka / sok z cytryny / pepsi
Czarna Koza
nalewka pigwowa / cytrynówka / 7-UP
Dereniówka Kocierska
Wódka Kocierzanka
Miodonka Beskidzka z pieprzem
Miodula staropolska 40%
Podbeskidzka śliwowica 72%
Góralska pieprzówka 37,5%
Góralski Bimber 45%
Nalewka malinowa 21%
Nalewka pigwowa 26%
Beskidzka karafka aronia
Beskidzka karafka czarna porzeczka
Wiśniówka
Cytrynówka
Pigwówka
Gruszkówka
Wódka rzemieślnicza poziomkowa
Wódka torfem wędzona
Gin Owoc Pasji
Nie znalazłeś nic dla siebie?
Wyborowa
Wyborowa Exquisite
Wiśniak na rumie
Boonekamp
Gin Tenjaku
Ballantines
Chivas Regal 12 YO
Jack Daniels
Jameson
Ardbeg 10 YO
Glenlivet 12 YO
Martell V.S.
Martell V.S.O.P.
Martell X.O.
Zarezerwuj stolik!
tel: 33 875 06 10
Beskidzka tradycja
Wielu dostawców to okoliczne, często małe przedsiębiorstwa. To zapewnia unikalny smak naszych potraw. Karczma Kocierz to także cykliczne festiwale dań sezonowych, czy dań z dziczyzny, gęsiny i jagnięciny. Bardzo dbamy o to, by czerpać z lokalnej tradycji, dając Wam w zamian przepyszne potrawy, które pachną i smakują regionalnymi ziołami oraz najlepszymi przyprawami.
Taras widokowy
#tutajsiępodziwiawidoki
Najczęstsze pytania
Rezerwacja stolika to nie konieczność, ale zdecydowanie dobry pomysł. Szczególnie w weekendy oraz w sezonie, gości jest bardzo dużo i tylko wcześniejsza rezerwacja da Ci pewność, że nie trzeba będzie czekać na miejsce. Stoliki są przydzielane przez obsługę, nie ma możliwości rezerwacji konkretnych miejsc.
Rezerwacje:
33 875 06 10
karczma@kocierz.pl
Jasne! Przed wejściem znajdziesz miski z chłodną wodą. Jeśli z jakichś powodów, chcesz dostać nową, tylko dla Twojego zwierzaka – nie ma problemu – daj znać naszej obsłudze.
Tarasy otwieramy sezonowo, czyli w okresie od wiosny do jesieni. O ich dostępności danego dnia decyduje jednak obsługa karczmy. Ma no to wpływ kilka czynników, m.in. warunki atmosferyczne czy rezerwacje na wyłączność.
Pewnie, że mamy – nawet całą salę zabaw i to z minifigloparkiem! Wstęp dla naszych Gości jest bezpłatny.
Czas oczekiwania na danie wynosi ok. 30 min. Może on ulec wydłużeniu w przypadku dużego ruchu.
Zarówno w karczmie jak i na tarasach obowiązuje zakaz palenia. Dotyczy on również wszelkiego typu papierosów elektronicznych. Wszystkich palących zapraszamy do specjalnie wydzielonych punktów.